Mai aproape de înțelegerea originii vieții: NASA a descoperit, pe o lună a lui Saturn, o moleculă surprinzătoare

de: Ozana Mazilu
19 12. 2023

Originea vieții ar putea fi înțeleasă pe deplin, în curând. NASA a făcut o descoperire uluitoare.

NASA, descoperire fascinantă

Astfel, un studiu asupra datelor colectate de NASA de pe Enceladus, luna de gheață a lui Saturn, a găsit dovezi ale unui ingredient cheie pentru viață și o sursă superîncărcată de energie pentru a o alimenta.

Oamenii de știință știau că imensa coloană de particule de gheață și vapori de apă care iese din luna Enceladus a lui Saturn este bogată în compuși organici, unii dintre aceștia fiind importanți pentru viață așa cum o cunoaștem. Acum, cercetătorii care analizează datele de la misiunea Cassini a NASA, duc dovezile privind posibilitatea locuirii cu un pas mai departe.

Mai exact, ei au găsit confirmări solide ale cianurii de hidrogen, o moleculă cheie pentru originea vieții. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, dovezi că oceanul, ascuns sub coaja exterioară de gheață a lunii și care alimentează coloana de particule, conține o sursă puternică de energie chimică.

Vezi și: Enceladus, o planetă „soră” cu Pământul nostru? Expert: acolo ar putea trăi specii asemănătoare cu acelea de la noi

Ce spun cercetătorii

Necunoscută până acum, sursa de energie este sub forma mai multor compuși organici, dintre care unii, pe Pământ, servesc drept combustibil pentru organisme. Descoperirile, publicate recent în revista Nature Astronomy, indică faptul că în această mică lună ar putea exista mult mai multă energie chimică decât se credea anterior.

Cu cât este mai multă energie disponibilă, cu atât este mai probabil ca viața să se poată multiplica și să fie susținută.

„Lucrarea noastră furnizează dovezi suplimentare că Enceladus găzduiește unele dintre cele mai importante molecule atât pentru crearea elementelor de bază ale vieții, cât și pentru susținerea vieții prin reacții metabolice”, a declarat autorul principal Jonah Peter, un student doctorand la Universitatea Harvard.

El este cel care a efectuat cea mai mare parte din cercetare în timpul lucrării la Laboratorul de Propulsie a Reactorului NASA din California de Sud.

„Cu cât am încercat să găsim neconcordanțe în rezultatele noastre prin testarea modelelor alternative”, a adăugat Peter, „cu atât mai puternice au devenit dovezile. În cele din urmă, a devenit clar că nu există niciun mod de a potrivi compoziția coloanei de particule fără a include cianura de hidrogen”.

Vezi și: Luna lui Saturn, Enceladus, are toate elementele pentru a susține viața: ce au descoperit cercetătorii